06.06.2018

Muzeul Vodcii Poloneze se deschide pe 12 iunie!

Attachments:
image/jpeg icon 1.18 MB

Mai este mai puțin de o săptămână până la inaugurarea Muzeului Vodcii Poloneze, care își va deschide porțile pentru primii vizitatori marțea viitoare (12 iunie), aceștia putând să afle detalii și să învețe despre istoria bogată și metodele tradiționale de fabricare a vodcii poloneze. Singurul muzeu din lume dedicat în întregime băuturii poloneze naționale este găzduit de Konoser Praga Center din Varșovia. Muzeul va fi deschis 7 zile pe săptămână, biletele fiind disponibile online începând cu 7 iunie de la ora 12:00 și de pe 12 iunie la casele de bilete ale muzeului.

Muzeul Vodcii Poloneze este amplasat în Piața Konosera numărul 1, într-o clădire istorică din secolul al XIX-lea din interiorul fostei fabrici de vodcă ‚Koneser’ din Varșovia. Astfel, acesta este cel mai bun amplasament pentru muzeu, ținând cont că aici a fost construită, la sfârșitul secolului XIX, una dintre cele mai cunoscute fabrici poloneze de vodcă, aici fiind dezvoltate mai multe rețete de vodcă poloneză. Muzeul va include cinci expoziții tematice și o sală de proiecții. Turul muzeului și incursiunea în istoria de câteva secole a băuturii poloneze va începe cu o proiecție și va dura aproximativ o oră, vizitatorii având la dispoziție și mai multe elemente multimedia, îmbinate perfect cu interioarele istorice ale clădirii.

Directorul executiv al Fundației Poloneze a Vodcii, Andrzej Szumowski, a subliniat faptul că polonezii ar trebui să cunoască și să fie mândri de moștenirea culturală a băuturii lor naționale. ”Vodca poloneză nu poate fi separată de cultura poloneză și de obiceiurile sale. Vodca Poloneză, unul dintre cele mai importante produse de export poloneze, renumită în întreaga lume pentru aroma deosebită și calitatea sa înaltă, s-a alăturat coniacului francez și whisky-ului scoțian pe lista produselor protejate in funcție de aria geografică de proveniență. Dorim ca Muzeul Vodcii Poloneze să dezvăluie vizitatorilor istoria bogată și lungă de câteva secole, tradițiile dar și tehnicile de fabricare ale vodcii poloneze. De asemenea, pe parcursul mai multor ateliere referitoare la vodca poloneză, vizitatorii vor avea oportunitatea să descopere diferite arome ale vodcii poloneze fabricate prin metode tradițional poloneze din cereale și cartofi”, a declarat acesta.

Clădirea istorică găzduiește de asemenea și Vodka Academy Bar, un loc în care degustările se vor îmbina cu atelierele educative despre principiile de servire ale vodcii poloneze împreună cu diferite preparate culinare. În plus, vizitatorii pot servi cocktailuri apetisante, unele bazate pe vodcă poloneză, în ”3/4”, un bar elegant situat la etajele trei și patru ale clădirii. În cadrul Muzeului va fi de asemenea un bistro WuWu 24/7 și restaurantul ZONI, unde vizitatorii vor putea sta la mese amplasate deasupra uriașelor foste cuptoare ale fabricii de vodcă. Iar pentru desert vizitatorii pot să meargă la Wedel Chocolate Lange, amplasat lângă zona de recepție a muzeului.

Lucrările de restaurare efectuate pentru Muzeul Vodcii Poloneze au demarat în urmă cu patru ani. Renumitul birou de arhitectură Nizio Design International a prezentat un plan de amenajare interioară la sfârșitul lui 2014, acesta fiind acceptat, în timp ce identitatea vizuală a muzeului a fost realizată de către Andrzej Pagowski, un renumit designer grafic polonez. Lucrările de refacere ale clădirii istorice au început imediat după aceea iar în primăvara lui 2017 s-a ajuns la etapa în care interiorul era pregătit pentru lucrări de design și găzduirea de expoziții. Proiectul a beneficiat și de o finanțare din fonduri europene în valoare de 2,5 milioane de zloți polonezi.

”Muzeul Vodcii Poloneze reprezintă o provocare arhitecturală care își propune să aducă un suflu nou în interiorul zidurilor post-industriale ale fostei fabrici de vodcă”, a afirmat Miroslaw Nizio, proprietarul Nizio Design International. ”Chiar dinainte de intrarea în expoziția propriu-zisă, vizitatorii vor putea să se cufunde în istoria, aromele, culorile și texturile vodcii, îmbinate cu producția și patrimoniul celei mai populare băuturi poloneze. Echipa Nizio Design International a primit sarcina de a crea un spațiu inedit în această clădire istorică revitalizată în care să fie incluse elemente de decor, instalații multimedia și diferite proiectoare care să permită vizitatorilor să simtă spiritul acestui loc cu toate simțurile lor”, a mai afirmat Miroslaw Nizio, proprietarul studioului de arhitectură Nizio Design International, responsabil pentru designul și construcția expoziției permanente găzduite la Muzeul Vodcii Poloneze.

”Sunt încântat că putem în sfârșit să prezentăm Muzeul Vodcii Poloneze către publicul larg”, a adăugat Andrzej Szumowski, CEO al Asociației Vodcii Poloneze. ”Este un proiect care a adus alături multe persoane care au lucrat cu pasiune la implementarea conceptului. Cred cu tărie că muzeul va fi vizitat atât de către locuitorii Varșoviei cât și de oaspeți din alte orașe din Polonia sau din străinătate”, a concluzionat Szumowski.

Întregul proces de revitalizare a Koneser Praga Center cu Muzeul Vodcii Poloneze reprezintă un proiect derulat de Liebrecht & wooD Group și BBI Development. Inaugurarea Koneser Praga Center este prevăzută pentru toamna acestui an. ”Mulțumită acestui proiect de revitalizare, Koneser Praga Center își va recâștiga splendoarea de odinioară. Zona fostei fabrici de vodcă, o componentă moștenită a peisajului zonei Praga, va deveni una dintre zonele unice ale Varșoviei. Koneser Praga Center este astfel cel mai bun loc pentru a găzdui Muzeul Vodcii Poloneze. Acesta va fi un obiectiv neobișnuit care va trebui vizitat atât de către locuitorii Varșoviei cât și de turiști”, a afirmat Marc Lebbe, Managing Director al Liebrecht & wooD Group.

Muzeul Vodcii Poloneze poate fi vizitat doar de către adulți. Acesta va fi deschid de duminică până joi între orele 10:00 și 20:00 și vinerea și sâmbăta în intervalul orar 11:00 – 21:00, un bilet urmând să coste 40 de zloți polonezi. Vouchere pentru degustarea diferitelor tipuri de vodcă poloneze vor fi oferite vizitatorilor. Rezervările online vor fi disponibile la www.muzeumpolskiejwodki.pl începât cu 7 iunie, în timp ce biletele se vor pune în vânzare la casele de bilete ale muzeului începând cu 12 iunie.

 

Contact

Łukasz Witkowski
lukasz.witkowski
@primoadvisory.pl

Tel. +48 535 385 095

Aneta Kucharska
aneta.kucharska
@primoadvisory.pl

Tel. +48 513 139 026

Muzeul Vodcii Poloneze se deschide pe 12 iunie!